Bakgrund
Vintern 2022/2023 åkte vi på en resa med husvagnen. Totalt blev det nästan 5 månader, 135 dygn om man ska vara exakt. Drygt 15 000 km i 9 olika länder och vi jobbade båda under resan. Här har vi samlat lite tankar om arbete på resa men framförallt arbetslivet i stort. Kastar in ett bonustips så här i inledningen. Digitalisera! Se till att dina processer, verktyg , kommunikation mm är digitala oavsett om du ska resa eller inte.
System och struktur
Är man intresserad av produktivitet och effektivitet så har man troligen rätt bra koll på sina system och strukturer i arbetslivet.
En långresa av den här typen börjar långt innan första natten i husvagnen med att samla information och bygga kunskap och det fortsätter under hela resan. För mig blev det tydligt hur ineffektivt det blir utan tydliga system och strukturer. Vi hade inget av detta på plats utan började samla info i sparade inlägg på Facebook, anteckningar i OneNote, stjärnor på Youtube, bokmärken i webbläsaren mm mm. Jag fick ingen överblick. Det var i princip omöjligt att hitta tillbaka till sparad info för det fanns så många ställen att leta på. Idag sparar vi all info i ett verktyg som heter Mapmarker här kan man lägga till anteckningar, bilder, länkar till en kartpunkt och filtrera olika mappar. Vi har mappar för campingar, fricampingar, sevärdheter och div service. De i sin tur är delade i om vi har besökt eller inte. Verktyget fungerar både på dator, platta och telefon. En punkt kan jag direkt från telefonen dela till GPSen eller bilens navigeringsapp vilket underlättar spontana ändringar av planen. Se sista punkten. Framförallt ger det mig möjligheten att relativt enkelt spara undan all relevant info när jag läser eller ser nått inspirerande och sen faktiskt hitta den när jag behöver.
Hemläxa:
Vilka system har du i ditt arbete? Kan du snabbt hitta saker du har sparat? Stöder dina verktyg och system att snabbt ändra en plan ”on the fly”. Stöder dina system att samla information/kunskap för att ständigt bli bättre/effektivare i det du gör? Behöver du förbättra dina system och din struktur?
Tydlighet underlättar
Under resan så har jag jobbat 50% under nästan 5 månader. Eftersom det var tillfälligt så har det inte funnits en komplett avlastning för de ”andra 50%”
Det här var en relativt stor oro inför resan. Skulle det fungera. Skulle jag ”få vara ifred” när jag inte jobbade. Skulle jag kunna släppa jobbet. Den här lösningen innebär ju att allt inte blir gjort. Det kan vara frustrerande både för mig och andra. Att få den här möjligheten ställer ju också både uttalade och outtalade krav.
En av de största orsakerna till att det fungerade relativt bra var att jag redan innan vi åkte var tydlig med att jag skulle jobba halvtid och att det för min del i praktiken innebar alla vardagar 7-11. Halvtid kan man ju hantera på olika sätt. Jag la dessutom in en kalenderbokning från 11-18 alla dagar hela resan. Självklart kommer den nån bokningsförfrågan även på eftermiddagen trots alla försök. För det mesta har det löst sig efter ett mail och förslag på ny tid.
Hemläxa:
På vilket sätt kan du vara tydligare för att få en arbetsvecka att se ut som du vill? Hur ofta tackar du nej till ett möte och föreslår en ny tid när du skulle kunna delta men hade planerat för andra arbetsuppgifter?
Omgivningen påverkar
Jag tror att vi alla har hört varianter av detta. Du påverkas av din omgivning. Du är summan (borde det inte vara snittet..?) av de 5 personer du spenderar mest tid med osv.
På den här resan har den tanken dykt upp på flera konkreta sätt i stort och smått. Hur kommer det sig att det är så vanligt med fönsterluckor i Frankrike? Nederländare verkar resa mer än nått annat folk i Europa när man justerar för folkmängd, samtidigt såg vi inte en enda Norrman på hela resan. Men även i så mycket mindre skala tillexempel på campingen i Isla Christina var det väldigt vanligt att man tidigt på morgonen gick i morgonrock bort till duscharna. Det såg vi inte på samma sätt på nån annan camping.
Hemläxa:
Hur ser din omgivning ut i stort och smått? Hjälper den dig mot dina mål. På vilket sätt skulle du medvetet addera till din miljö för att ge dig själv bättre förutsättningar?
Prioritera
De flesta som har tjänstemannayrken idag har mer att göra än tid att göra det på. Jag tror egentligen att det mera är en kombination av otydliga uppgifter och ingen tydlig definition på klart. Under den här resan har det naturligtvis varit extremt, samtidigt blir det tydligt.
- Det finns ett antal rutinuppgifter måste göras
- Det finns ett antal prioriterade/viktiga uppgifter som du måste fokusera på att få gjorda
- Det finns en hel del uppgifter som är bra att göra men som faktiskt inte lider så mycket av att inte bli gjorda under en tid.
- Det finns en del uppgifter som bidrar med lite eller inget till dina mål och som faktiskt bör hoppas över.
Glöm inte punkten om tydlighet. Om du inte tänker göra en uppgift eller göra den senare, se till att den/de som påverkas av det får veta det. För det mesta är det ok men ibland fanns det fler faktorer bakom som du inte såg och ni kan omprioritera utan konflikt.
Hemläxa:
Vilka är de uppgifter du bör prioritera för att så effektivt som möjligt nå dina mål? Frågar du när en uppgift behöver vara klar eller går allt in i bråttom facket av gammal vana?
Hur upptäcker vi och lär oss nya saker
- Internet
Internet är fantastiskt! Tänk att vi kan sitta hemma och planera en resväg till en camping. Läsa vad andra har tyckt om den. Titta på hur entrén ser ut via Street view. Vi som paddlar kajak behöver ju hitta iläggsplatser. Tex i Venedig är det för det mesta höga kajkanter men med satellit och streetview kunde vi hitta en plats dit man kunde ta sig med bil och lägga i kajkerna. Sen var det för mycket båttrafik för att det skulle kännas säkert så vi avstog ändå. Jag blir lika tagen varje gång jag faktiskt reflekterar över det och vilken utmaning det måste ha varit att resa tidigare. - Människor
Teknik i all ära men det som verkligen gör skillnad är människor. Prata med dina campinggrannar. Fråga vad de tycker man bör uppleva. Diskutera vart de kommer ifrån och vart de är på väg. Prata med locals. De finns ju överallt och känner sin hembygd och ofta är de både stolta och villiga att berätta om pärlorna som inte finns i några reseböcker. Det är här du får veta sakerna du inte ens visste att du skulle söka efter, vet du inte vad du söker så hjälper ingen teknik i världen. - Spontanitet
Testa. Kör fel. Ta det inte så allvarligt. Det finns nästan alltid nått att lära eller upptäcka. Ibland kan varken tekniken eller människorna berätta allt. Det ligger en härlig känsla i att bara upptäcka utan någon plan eller bakgrundsinformation även om det enl vår uppfattning för det mesta är effektivast att planera lite. För många är det dock det enda sättet man reser på. Husvagnsprinsessan skriver i en artikel med tips om reseplanering om en fantastisk episod när de skulle ”hitta nått efter vägen” problemet var att de inte visst vilken väg de var på. Läsvärt.
Hemläxa:
Hur upptäcker du nya saker och utvecklar dig själv inom ditt område? Finns det några som du faktiskt skulle kunna fråga men inte gör?
Titel
Hemma så kommer titel/yrke med väldigt tidigt när vi presenterar oss för en ny bekantskap. Det är för många av oss en stor del av vår identitet. På resande fot så visst pratar man jobb men det är nått som kommer ”en bit in”.
En av mina lärdomar från resan är att mer se människan bakom titeln. Vi är så mycket mer en vårt yrke.
Hemläxa:
Hur skulle du kunna presentera dig på ett mera personligt sätt och skulle det göra nån skillnad?
Balans
Många pratar om ”work/life balance” absolut, men dels så finns det flera andra ”balanser” att fundera på och dels så tror jag det handlar om nått annat än balans.
Vad skulle arbets/livsbalans innebära? Att man jobbar lika många timmar som man inte jobbar? 12 timmar vardera? Eller den gamla godingen 8h arbete 8h sömn och 8h fritid. Då skulle problemet för många av oss vara att vi jobbar för lite eftersom få av oss jobbar 7 dagar i veckan.
Det handlar nog mera om vad man fyller de olika vågskålarna med tror jag. Har man ett givande arbete, blir man uppskattad för sin arbetsinsats, får man rimliga förutsättningar att utföra sitt jobb osv. Hur ser det ut utanför arbetet? Nu behöver man ju inte dra runt i Europa med husvagn även om det är nått jag rekommenderar starkt. Är fritiden givande? Får du omväxling? Hur många timmar blir det framför TVn?
Andra ”balanser” att fundera över. Planerat/spontant, känt/okänt, tryggt/utmanande.
Nu har även jag pratat om balanser och vågskålar men de implicerar att om det ena ökar så måste det andra minska. Jag tror inte på det. Jag tror att man kan ha ett mer givande arbetsliv samtidigt som man har en rikare fritid.
Hemläxa:
Vilken begrepp ska vi ersätta balans med? Vad gör du för att utmana dig i olika ”balanser”